Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z kurczaka"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 245
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 245
Składniki
Mięso umyj, osusz. Każdą pierś z kurczaka przekrój wzdłuż tak, aby otrzymać dwa cienkie plastry. Każdy przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Do miseczki wlej olej, dodaj miód, musztardę, ketchup oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Cukinię umyj, osusz. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie pasy. Skrop olejem, krótko opiecz na rozgrzanym grillu. Mięso osącz z marynaty. Na każdym kawałku rozłóż paski zgrillowanej cukinii oraz po plastrze szynki.
Zwiń, formując roladki i zepnij je wykałaczkami. Ułóż na tackach do grillowania. Piecz 20-25 min, od czasu do czasu przewracając i smarując z wierzchu pozostałą marynatą.
Do roladek można podać dip jogurtowo-miętowy. Do 1 szklanki listków świeżej mięty dodaj 1 łyżkę oliwy, zmiksuj blenderem. Dodaj 180 ml gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego, 1 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie