Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosół z groszkiem i kluskami kładzionymi"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1732
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 37
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1732
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 37
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Wołowinę i drób opłucz w zimnej wodzie, zalej 1,5 l wody, zagotuj, zdejmij szumowiny. Gotuj godzinę na wolnym ogniu bez przykrycia. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora, czosnek i przyprawy. Gotuj jeszcze przez dwie godziny na maleńkim ogniu.
Rosół przecedź, marchewkę pokrój w plasterki, dodaj groszek.
Jajko wbij do miski, dodaj mąkę i kilka łyżek wody – tyle, żeby powstało gęste ciasto. Posól i ucieraj ciasto na gładką masę. Odstaw na 15 minut. W rondlu zagotuj wodę, posól ją. Łyżkę zanurzaj we wrzątku, nabieraj nią ciasto, kładź na wrzątek podłużne kluseczki. Mieszaj i gotuj 2 min., aż kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzaj je na sicie. Kluski kładź na talerz, zalewaj bardzo gorącym rosołem z warzywami. Posyp natką lub szczypiorkiem.
CZAS: około 3 godzinŹródło: Dobry Tydzień