Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rosół z kluseczkami z kaszy"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 139
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 139
Składniki
Mięso opłucz, włóż do garnka. Zalej 1 i 1/2 litra zimnej wody. Zagotuj. Zanim bulion zawrze, usuń pianę z powierzchni wywaru. Dodaj bulion w proszku i gotuj razem jeszcze 20 minut na małym płomieniu. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, umyj, potnij w plasterki.
Masło stop, przestudź. Następnie wymieszaj z jajkiem. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Dosyp kaszkę. Odstaw na ok. 10 minut. Z przygotowanej masy formuj dwoma łyżkami owalne kluseczki. Od razu wkładaj je na posolony wrzątek. Gotuj ok. 15 minut. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Mięso wyjmij z wywaru, oddziel od skóry i kości, pokrój na kawałeczki. Do rosołu włóż przygotowane warzywa. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Gotowy rosół rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż mięso oraz kluseczki. Posyp szczypiorkiem.Źródło: Tina