Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rosół z pierogami"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
czas ok. 120 min; porcja – 340 kcal, cena 3,20 zł
Jedną cebulę obierz, posiekaj, pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni zeszklij cebulę na maśle, dodaj pieczarki i smaż na złoty kolor. Wrzuć szynkę, podsmaż razem.
Farsz przestudź, dopraw solą i pieprzem, połącz z jednym jajkiem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj drugie jajko, olej, szczyptę soli i pół szklanki wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, a następnie nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku około 2 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wołowinę i porcję rosołową umyj, zalej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i 2-3 ziarna ziela. Gotuj rosół na małym ogniu pod przykryciem ok. 90 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pierogami.
Aby rosół był klarowny, a zarazem esencjonalny, koniecznie gotuj go na bardzo małym ogniu (nawet kilka godzin). Absolutnie nie możesz dopuścić do tego, by zupa zaczęła wrzeć. Nie mieszaj też rosołu w trakcie gotowania.Źródło: Świat kobiety