Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Różyczki w sosie pomidorowym"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 193
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 193
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli dolewaj gorącą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i gdy przestygnie starannie zagnieć, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste – dolej odrobinę wody i ponownie je zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15-30 minut, by „odpoczęło”.
Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Ser biały oraz ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj przestudzoną cebulkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2 mm. Posmaruj przygotowanym farszem, zwiń formując roladę. Pokrój w plastry po ok. 4 cm. Delikatnie zlep od dołu i od góry, by w trakcie gotowania farsz nie wypłynął. Gotuj na parze 10-15 min.
Do rondelka włóż wszystkie sosu (czosnek przeciśnij przez praskę). Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć – zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając gotuj jeszcze 7-10 min, aż sos zgęstnieje. Sos wlej do żaroodpornego naczynia i włóż różyczki pierogowe. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 620 kilokalorii.
Różyczki możesz przygotować z różnym nadzieniem, np. mięsnym lub serowo-szpinakowym.Źródło: Świat i Ludzie