Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rubinowa konfitura z wiśni"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7060
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 158
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 341
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7060
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 158
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 341
Składniki
Wiśnie opłucz, wydryluj. Do garnka wsyp połowę cukru. Dodaj wiśnie. Owoce zalej likierem, a następnie posyp resztą cukru. Garnek odstaw na 10–12 godzin w chłodne miejsce.
Kiedy owoce puszczą sok, zlej go, zagotuj i ponownie zalej nim wiśnie. Odstaw na dobę. Następnego dnia zlewanie, gotowanie soku i zalewanie nim owoców powtórz. Odstaw na kolejną dobę. Trzeciego dnia sok zlej, gotuj, aż zgęstnieje. Do syropu włóż owoce i płatki migdałowe. Doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj masy owocowej, a jedynie potrząsaj garnkiem, aby owoce nie rozpadły się. Odstaw do wystudzenia.
Smażenie i studzenie konfitury powtarzaj co kilka godzin jeszcze trzy razy.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Odstaw do wystudzenia.Źródło: Tina