Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rumiane gęsie kieszonki"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Gruszkę umyj, wytrzyj, rozetnij i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w małą kosteczkę. Cebulę oraz gruszkę wymieszaj z serem. Dodaj opłukany i posiekany majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Piersi gęsi umyj, osusz. Każdą natnij wzdłuż dłuższego boku tak, by powstały kieszonki. Mięso oprósz ze wszystkich stron solą i pieprzem oraz cynamonem. Kieszenie napełnij farszem serowo-gruszkowym i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej (niezbyt mocno).
Ułóż na nim faszerowane piersi (skórą do dołu) i smaż 4 min. Następnie przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 2 min.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem i sokiem z granatu. Piecz ok. 1 godz. w 170 st. 10 min przed końcem danie posyp ziarenkami granatu.
Smakowity dodatek
Mieszankę sałat połącz z karmelizowaną gruszką, suszonymi pomidorami i orzechami. Skrop winegretem.Źródło: Tina