Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rumiane żeberka z nutą śliwkową"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 68
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1233
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 68
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1233
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Składniki
Mięso umyj i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki na szerokość 2–3 kosteczek. Wszystkie natrzyj solą. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zmiksuj z powidłami oraz sokiem z pomarańczy. Wymieszaj z przyprawami i 3 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą polej mięso. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 1 godz.
Przygotuj w tym czasie mus: fasolkę przełóż na sitko. Przelej zimną wodą i pozostaw, by dobrze ociekła. Połowę zmiksuj z łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i sporą szczyptą kminku. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wsyp całe ziarna fasolki, delikatnie przemieszaj. Mus przykryj i odstaw w chłodne miejsce.
Mięso przełóż do wysmarowanego resztą oliwy naczynia. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 180 st. pod przykryciem. Potem odkryj, przemieszaj i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj z zimnym musem z fasolki i ew. mieszanką sałat.Źródło: Tina