Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rumowe szarpańce z truskawkami"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Składniki
Truskawki opłucz, oczyść, pokrój na połówki lub ćwiartki. Na patelni podgrzej miód, wsyp owoce. Chwilę je karmelizuj, przełóż na talerz. Wymieszaj z miętą, trzymaj w cieple. Żółtka utrzyj z 4 dag cukru pudru. Dodaj śmietanę i rum, cały czas mieszając. Następnie wsypuj po porcji mąki i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
W osobnej misce ubij pianę z białek (nie powinna być zupełnie sztywna), dosypując sól oraz pozostały cukier puder. Pianę dodaj do bazy żółtkowej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Patelnię posmaruj 1/2 masła i wysyp 1/2 cukru kryształu. Wlej połowę ciasta i smaż przez 10 minut. Podważ lekko omlet i sprawdź, czy jest od dołu złoty. Jeśli tak, używając dwóch łopatek o miękkich końcówkach, potnij omlet na kawałki i poodwracaj je na drugą stronę. Smaż jeszcze ok. 5 minut.
Podobnie usmaż drugą część ciasta. Posyp cukrem pudrem, podawaj z truskawkami.Źródło: Tina