Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rustykalna tarta z jabłkami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 63
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 278
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 63
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 278
Składniki
Wsyp do miski mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtko oraz posiekane na kawałki masło. Dokładnie zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Pokrój jabłka na plastry, posyp je cukrem i cynamonem.
Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na papierze na grubość około centymetra. Przenieś na blachę i ułóż kawałki jabłek na samym środku, zostawiając po bokach kilka centymetrów marginesu.
Zawiń na koniec boki ciasta i posmaruj je białkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 45 minut, aż nabierze złotawego koloru.
Czas przygotowania: 20 minut (+ 45 minut pieczenie) • 10 porcji • 304 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.Źródło: Olivia