Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryba na ostro w czerwonym winie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Rybę wypatrosz, następnie dobrze umyj i osusz. Cytrynę pokrój w plastry, a czosnek obierz. Rybę w środku posól i napełnij posiekanymi ziołami oraz czosnkiem.
Ostrym nożem natnij kilkakrotnie bok ryby i włóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia.
Rybę obłóż plastrami cytryny i zalej oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 25 minut.
Do upieczonej ryby dodaj cebulki. Całość podgrzej chwilę w piekarniku.
Danie wyłóż na talerz z winnymi cebulkami. Podawaj z podpieczonym białym pieczywem lub ryżem. Przed podaniem udekoruj rybę ziołami.
Sos
Marynowane cebulki odsącz z marynaty na sitku. W tym czasie rozgrzej garnek i wrzuć cebulki. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę.
Do cebulek wlej wino i ocet. Wsyp cukier i podgrzewaj do chwili, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez około 10-15 minut.
Kiedy wino zredukuje się do połowy, dodaj masło i gotuj jeszcze przez chwilkę. Według uznania dopraw sos solą i pieprzem.Źródło: Na żywo