Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba z maślakami"
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 20
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1821
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1749
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 20
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1821
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1749
Składniki
Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na kil- kanaście minut.
W tym czasie oczyść starannie maślaki, usuń skórkę z kapeluszy, odetnij końcówki ogonków. Grzyby obgotuj w osolonej wodzie (10 min), odcedź i osusz, a potem pokrój na kawałki. Obrane cebule drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę na jasnozłoty kolor. Po chwili dodaj obgotowane i pokrojone maślaki. Smaż razem, często mieszając, około 5 minut. Wlej śmietanę.
Duś całość na małym ogniu 15 min. Dopraw solą, pieprzem, resztą soku z cytryny i posiekaną natką. Rybę oprósz lekko mąką, usmaż na 2-3 łyżkach oleju. Polej sosem grzybowym. Udekoruj gałązkami koperku. Podawaj np. z makaronem.
Czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 4,20 zł.
Kapelusze maślaków pokrywa lepki śluz, który jest ciężkostrawny. Właśnie z tego powodu grzyby trzeba obierać. Aby ułatwić sobie tę czynność, zalej maślaki wodą z kilkoma łyżkami soli i odstaw na noc. Solanka rozpuści śluz.
. Poza sezonem do sosu wykorzystuj pieczarki lub mrożone grzyby.Źródło: Świat kobiety