Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na trochę inne risotto, bo z ze zwykłego ryżu długoziarnistego i na sposób meksykański w wersji wegańskiej. Bardzo polecam :-)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 168
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 98
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 168
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 98
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kosteczkę. Obrane i umyte marchewki kroimy w plasterki. Pomidory wylewamy z puszki na talerz, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości, siekamy, przelewamy do naczynia blendera i blendujemy na gładko. Możemy też użyć pomidorów krojonych i od razu przelać je do naczynia blendera. W tym daniu odradzam użycie np. passaty, ma jednak inny smak i nie pasuje do tego dania. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Odmierzamy szklankę ryżu. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę, posypujemy mieloną kolendrą i kminem rzymskim i smażymy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy szklankę suchego ryżu, mieszamy i smażymy w ten sposób, aż ryż się lekko zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę i smażymy kilka minut. Niech marchewka trochę zmięknie, by to przyspieszyć, można trochę posolić. Następnie wlewamy zblendowane pomidory. Wlewamy ok. 300 ml wody. Wrzucamy pokrojone papryki oraz filiżankę mrożonego groszku (lub groszku z marchewką). Solimy dość sporo, nie żałujmy tu soli, bo inaczej danie nie będzie smaczne. Przykrywamy i gotujemy tak ok. 25 minut. W trakcie gotowania musimy danie przemieszać od czasu do czasu. Jeżeli ryż wciągnie wodę a nadal będzie twardy, trzeba będzie dolać jeszcze trochę wody i gotować 5 minut dłużej. W międzyczasie może się okazać, że jednak trzeba dosolić więcej, dodajemy też trochę pieprzu, papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki cukru, mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy, by przyprawy się przegryzły i gotowe. Danie podajemy posypane świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego :-)