Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 135
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 82
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 135
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 82
Składniki
Ryż (o okrągłych ziarnach) przepłucz dokładnie na sicie, przełóż do rondla. Zalej 300 ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
Po tym czasie do rondla, w którym gotuje się ryż, wlej mleko. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 20 min, aż ryż całkowicie się rozgotuje.
W osobnym garnku wymieszaj kremówkę z 10 dag cukru, mąką kukurydzianą oraz roztartym miąższem z wanilii. Gotuj ok. 3 minuty. Następnie wlej tę mieszankę do miękkiego ryżu. Wymieszaj i razem doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut pod przykryciem.
Owoce oczyść, w razie potrzeby odszypułkuj. Wsyp do rondla razem z resztą cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną. Rondel zdejmij z ognia. Ciepłym sosem polej przygotowany ryż. Podawaj od razu. Danie możesz też odgrzać w piekarniku.
Czas ok. 50 min; porcja – 580 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety