Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryżowa zapiekanka z mięsem i kapustą"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 77
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10578
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 243
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 65
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 201
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 77
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10578
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 243
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 65
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 201
Składniki
Kapustę oczyszczam, myję i wycinam głąb. Liście grubo szatkuję. Wrzucam do posolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 10 minut. Odcedzam, dobrze osączam, przekładam do żaroodpornej formy.
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na mocno rozgrzanym oleju. Potem dodaję mielone mięso. Całość smażę, mieszając, aż mięso będzie rumiane. Pod koniec przyprawiam na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Do mięsnej masy dodaję ryż. Mieszam, wykładam na kapustę w formie. Przecier pomidorowy mieszam z wodą. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Polewam tym w formie. Przykrywam folią aluminiową.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piekę ok. 90 minut.Źródło: Tina