Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryżowe kotlety na pomidorach"
Składniki
Dymkę oczyść starannie. Białe części posiekaj, szczypior grubo poszatkuj. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek, pokrój drobniutko. Pomidory opłucz i osusz. Wykrój gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, przesmaż połowę posiekanej cebuli. Wsyp ryż. Smaż chwilę, zalej 1/2 l wody. Gotuj z dodatkiem soli ok. 20 minut. Przestudź, wymieszaj z bułką tartą, jajkami, oregano, połową utartego sera oraz chili. Dopraw solą i dokładnie wyrób.
Na kolejnych 2 łyżkach masła zeszklij pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone pomidory. Duś 5 min. Po tym czasie pomidory dopraw solą oraz pieprzem, wsyp szczypior.
Z masy ryżowej formuj kotlety, smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Pomidory przełóż do naczynia, na nich ułóż kotlety. Posyp resztą sera. Zapiekaj 5 min w 200 st.
czas ok. 75 min; porcja – 350 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety