Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka i kulki z mięsa mielonego"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Składniki
Kulki mięsne: zagotuj litr wody z łyżką wegety. Wrzuć makaron, ale nie gotuj. Po 3 minutach wylej na durszlak.
Ugotuj marchewki oraz jajko (na twardo). Jajko i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby zmiękła, odciśnij. Do miski włóż mięso, dodaj przyprawę, odciśniętą bułkę, pokrojone marchewki oraz jajko, wbij surowe jajko. Wyrób masę mięsną, przypraw.
Uformuj kulki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Porcje makaronu rozłóż na desce, połóż na niej kotlet i zwiń w rulon. Ułóż kulki na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, udekoruj pokrojonymi oliwkami, pomidorem, gałązkami koperku. Smakują najlepiej z sosem pomidorowym. Kulki możesz przygotować z dowolnego mięsa. Możesz także wsypać do mięsa trochę posiekanego szczypiorku. Będą bardziej kolorowe w środku.
Sałatka z czerwonej soczewicy: soczewicę wsyp do garnka, zalej niewielką ilością wody. Gotuj 10 minut, wylej na durszlak, odstaw, aby ostygła.
Obierz ogórek, oczyść papryki, posiekaj szczypiorek. Przygotowane przełóż do salaterki. Wsyp soczewicę, dodaj pokrojony w kostkę pomidor. Wymieszaj sałatkę.
Sos paprykowo-ziołowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, wymieszaj z olejem i polej warzywa. Wstaw salaterkę na pół godziny do lodówki, bo wtedy sałatka jest smaczniejsza ( się schłodzą i przejdą smakiem sosu).
Pani Marzanna Gawura z Lidzbarka Warmińskiego pracuje jako szwaczka. Ale po powrocie do domu z przyjemnością zajmuje się kuchnią. Gotuje dania tradycyjne, ale chętnie próbuje nowych, wymyśla też sama. Takie są właśnie smaczne i zabawne kulki mięsne, które powstały z inspiracji dzieci: Andrzeja, Kuby i Magdy.Źródło: Takie jest życie