Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z buraczków z czosnkiem"
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8568
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 174
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 113
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 455
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8568
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 174
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 113
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 455
Składniki
Buraki umyj, nie obierając ich włóż do garnka, zalej wodą, gotuj do miękkości. Możesz też gotować je 40 minut i odstawić przykryte pokrywką w gorącej wodzie na całą noc (rano będą miękkie). Obierz je, pokrój w cienkie plastry. Włóż do dużej miski i wymieszaj z solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym. Dodaj rozdrobniony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Buraki z czosnkiem wkładaj ciasno do słoików, lekko je zakręć.
Do dużego garnka wlej wodę, połóż na spód kilkakrotnie złożoną ściereczkę. Ustawiaj słoiki, tak aby się nie stykały, możesz je poprzedzielać ścierkami. Gotuj 20 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wyciągnij wszystkie i domknij nakrętki. Postaw do góry dnem. Ostudź. Buraki możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Takie buraczki są doskonałym dodatkiem do mięs i zup. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.
Czas: około 4 godzin.Źródło: Dobry Tydzień