Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z grillowanym mięsem"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Polędwiczkę myję, osuszam na papierowym ręczniku, oczyszczam z błonek. Następnie mięso kroję w cienkie plastry (ok. 0,5 cm). Oliwę mieszam z solą oraz pieprzem. Starannie nacieram tym każdy plasterek z obu stron. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godz.
Plasterki smażę na rozgrzanym grillu (czasami też na patelni grillowej) po 1–2 minuty z każdej strony. Trzymam w cieple, by nie ostygły.
Delikatnie opłukuję miseczki z liści sałaty, osuszam je ręcznikiem papierowym. Na dno każdej wkładam po porcji opłukanej, osuszonej rukoli. Dodaję też po połowie ugotowanej cieciorki.
Na wierzchu układam jeszcze ciepłe plastry po- lędwiczki. Do każdej sałatki dodaję po 3 umyte pomidorki koktajlowe oraz po kilka listków bazylii. Sałatki polewam odrobiną sosu sojowego (można użyć też balsamicznego).Źródło: Tina