Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Saltimbocca, czyli cielęcina z szynką i szałwią"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 471
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 471
Składniki
Kawałki cielęciny ostrożnie rozbij i oprósz pieprzem. Następnie na każdym plastrze cielęciny ułóż po 2 listki szałwii. Całość przykryj plasterkiem szynki. Na wierzchu kotleta przypnij wykałaczką po listku szałwii.
Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Czosnek obierz, dość drobno posiekaj, po czym wrzuć na patelnię i podsmaż. Następnie dodaj pół szklanki wina, odparuj część alkoholu. Przełóż na patelnię sznycle.
Mięso usmaż z obu stron na rumiano. Włóż do rondla. Na patelnię wlej resztę wina, zagotuj mieszając. Wszystko wlej do rondla z mięsem.
Duś, aż płyn odparuje (możesz dodać śmietanę i dusić, aż zgęstnieje). Całość dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Podawaj z makaronem.
Jak przygotować makaron?
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie, wsyp trochę soli i wbij jajko. Wymieszaj widelcem, następnie energicznie wyrób ciasto dłońmi.
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż nabierze gładkości i sprężystości. Dodaj odrobinę letniej wody w celu uzyskania prawidłowej konsystencji.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je, zwiń w rulon i pokrój na odpowiednią szerokość.Źródło: Na żywo