Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandacz opolskich mieszczan"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 182
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 145
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 182
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 145
Składniki
Warzywa z włoszczyznę obierz lub oczyść, opłucz. Sandacza spraw, wytnij filety. Podziel na porcje. Oprósz je solą, pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
Głowę, kręgosłup i płetwy ryby włóż do garnka. Dodaj warzywa z włoszczyzny. Ugotuj esencjonalny rybny bulion. Odmierz około 2 szklanek wywaru. Obierz cebulę i 5 jabłek, pokrój je na kawałki. Podsmaż na maśle, a potem ułóż na spodzie żaroodpornego naczynia. Podlej winem oraz rybnym bulionem. Połóż kawałki sandacza. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 30 minut.
Rybę ostrożnie wyjmij. Sos z dna brytfanki zmiksuj. Ostatnie jabłko obierz, pokrój na kawałeczki. Dodaj do sosu. Wymieszaj ze śmietaną. Gotuj razem kilka minut. Przypraw do smaku. Podawaj do sandacza. Udekoruj.Źródło: Naj