Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami. Idealny na świąteczny obiad.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 226
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 226
Składniki
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.
Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.
W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.
Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.
Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!!!