Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski zestaw obiadowy: kotlet schabowy z surówką. Klasycznie i smacznie:)
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 10
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 10
Składniki
Kotlety rozbijamy, układamy w naczyniu przekładając plastrami cebuli. Zalewamy mlekiem tak by schabowe były całkowicie zalane. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin /najlepiej na całą noc/ do lodówki. Jajka mieszamy z solą i pieprzem a bułkę tartą z słodką papryką. Schabowe osuszamy papierowym ręcznikiem, zanurzamy z obu stron w jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni smalcu. Obok kotletów smażymy również cebulkę. Surówka: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy. /Surówkę najlepiej przygotować godzinę wcześniej by składniki puściły sok i smaki zdążyły się "przegryźć"./ Do pełnego zestawu obiadowego idealnie pasują ziemniaki w każdej postaci: ziemniaki z wody, smażone, kluski ziemniaczane lub frytki.