Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik i pierogi z borówkami"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 692
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16811
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 121
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 692
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16811
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 121
Składniki
Pani Elżbieta Nowak z Wrocławia jest mamą dwóch synów, których wychowują z mężem Tomaszem. Dbanie o trzech mężczyzn zajmuje pani domu sporo czasu. Mimo to często przyrządza im ulubione przysmaki, np. pierogi lub sernik z borówkami, które pochodzą z upraw jej ojca.
Pierogi: mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Wlej olej oraz szklankę dobrze ciepłej wody i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez kilka minut.
Podziel ciasto na dwie części, jedną owiń woreczkiem foliowym i odłóż na bok. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj drugą porcję ciasta (pierogi z owocami smakują lepiej, gdy ciasto nie jest tak cieniutkie). Z ciasta wytnij szklanką kółka.
Na każde kółko nałóż kilka borówek, posyp odrobiną cukru i mocno zlep brzegi. Tak postępuj do wyczerpania ciasta i owoców.
W dużym płaskim garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Partiami wrzucaj pierogi na wrzątek. Gotuj 3-4 minuty od chwili, gdy wypłyną na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane śmietaną albo masłem i posypane cukrem.
Do nadziewania takich pierożków można użyć rożnych owoców. Doskonałe są truskawki, jagody, wiśnie, śliwki, morele.
Sernik: dno dużej tortownicy wyłóż biszkoptami. W 400 ml wrzącej wody rozpuść dwie galaretki, odstaw aby ostygły. Zimne, ale nie stężone galaretki wymieszaj z serem. Przełóż masę do tortownicy i równo rozprowadź na biszkoptach.
Wstaw do lodówki, aby masa serowa trochę stężała, ale nie całkowicie zastygła. Sernik jest smaczniejszy, gdy przejdzie smakiem owoców.
Pozostałe dwie galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kiedy ostygną wstaw do lodówki, by szybciej zgęstniały. Na masie serowej ułóż gęsto borówki amerykańskie. Zalej galaretką. Wstaw jeszcze do lodówki, by ciasto całkowicie stężało.
Taki sernik można także przygotować z mrożonych borówek. Owoce te świetnie się zamrażają, a po rozmrożeniu wyglądają nadal bardzo efektownie. Zamiast gotowych kupnych biszkopcików, możesz upiec biszkopt w domu.Źródło: Takie jest życie