Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli twój żołądek pomieści tylko jeden rodzaj deseru, nie musisz wybierać pomiędzy najpyszniejszymi przysmakami świata. Ten sernik tiramisu łączy esencjonalny smak kawy i kakao z aksamitną strukturą sernika. Wypróbuj koniecznie!
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 316
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1091
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1533
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 316
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1091
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1533
Składniki
Przygotuj foremkę lub szklane naczynie o prostych ściankach (ok.25 x 25) i wysmaruj masłem. Kawę rozpuść w 100 ml gorącej wody, a gdy przestygnie, dolej likier, wymieszaj i odstaw. W jednej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając ją cukrem pudrem. Ubij śmietanę na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone z twarogiem i cukrem na gładką masę. Miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Partiami dodawaj ubitą śmietanę do masy serowej i wymieszaj szpatułką.
¼ masy wyłóż na dno foremki i wyrównaj. Biszkopty zanurzaj w naparze kawowym i układaj jedno obok drugiego na wyłożonej masie. Następnie przełóż resztę warstwy sernikowej i rozprowadź po całej powierzchni, po czym wygładź szpatułką lub grzbietem łyżki. Wstaw blaszkę do lodówki na ok. 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp sernik kakao lub startą czekoladą i serwuj schłodzony.