Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z rabarbarem na spodzie z wilgotnego i aromatycznego ciasta czekoladowego to wspaniały pomysł na urozmaicenia każdego grilla. Rabarbar nadaje ciekawej nuty kwaskowatości, przez co z pewnością nie jest to kolejny, nudny sernik! Dodatkowo nie wymaga przechowywania w lodówce, dzięki czemu bez obaw zabierzesz ciasto na piknik czy wydarzenia plenerowe.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj rabarbar. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości 0,5-1 cm. Włóż go do garnka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i gotuj do miękkości. Wyjmij rabarbar i pozostaw go do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Rozpuść czekoladę i masło nad parą wodną. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na kremową masę. Dodaj czekoladę z masłem i wymieszaj. Na koniec wsyp mieszankę mąki. Miksuj do całkowitego połączenia.
Przygotuj sernik. W misce utrzyj serek na luźną masę. Dodaj jajko i cukier. Wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto czekoladowe, a następnie masę sernikową. Za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwaj ciasto w wielu miejscach, by masy przeniknęły przez siebie.
Wierzch ciasta posyp odsączonym rabarbarem. Sernik z rabarbarem piecz przez 35 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza. Ciasto wyjmij i ostudź przed krojeniem.