Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zastanawiasz się co podać na szybki i smaczny wakacyjny obiad to polecam serowe kluseczki z dodatkiem truskawek. To danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo i smakuje każdemu niejadkowi:)
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 632
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 196
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 632
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 196
Składniki
Truskawki /ilość wg uznania/ oczyszczamy z szypułek, kroimy na połówki lub ćwiartki i zasypujemy cukrem /do smaku/ - odstawiamy na 15-20 min. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy mąkę, wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy dwa wałeczki i kroimy małe kluseczki /podobnie jak kopytka/. W garnku zagotowujemy wodę z szczyptą soli. Do wrzącej wody wrzucamy porcję /połowę/ klusek i na małym ogniu gotujemy 3 min od wypłynięcia. W małym rondelku rozgrzewaamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszając podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Porcje odsączonych klusek układamy na talerzu, polewamy masłem z bułką tartą i podajemy z truskawkami.