Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe miseczki"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
Ser zetrzyj na tarce i podziel na 6 części. Pierwszą część sera wsyp na mocno rozgrzaną, suchą teflonową patelnię i uformuj okrąg o średnicy ok. 10 cm. Smaż, aż ser się roztopi.
Łopatką podważ boki serowego krążka i przełóż na postawioną do góry dnem szklankę lub miseczkę, lekko dociskając i formu jąc kształt. Gdy zastygnie, delikatnie zdejmij z naczynia. W ten sam sposób przygotuj miseczki z pozostałego sera.
Szpinak umyj, osusz, usuń ogonki. Z umytych truskawek usuń szypułki, pokrój w plastry. Orzechy włoskie posiekaj. Do słoiczka wlej oliwę, ocet winny, dodaj musztardę oraz miód, zakręć. Potrząsaj słoiczkiem, aż dokładnie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do serowych miseczek włóż listki szpinaku, plasterki truskawek, posiekane orzechy oraz pokruszony ser i polej przygotowanym dressingiem.
Rada: Miseczki można też przygotować w inny sposób. 1 plaster sera żółtego (bez dziur) połóż na talerzyku, wstaw do kuchenki mikrofalowej na 1 min. Roztopiony ser delikatnie zdejmij i przełóż na dno miseczki.
30 minut. Sztuka: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie