Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe placki z brukselką"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20653
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20653
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Brukselki oczyść starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. W tym czasie jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Żółtka rozmieszaj z mlekiem. Wlej do mąki, zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj ostudzone brukselki oraz starty ser żółty. Na koniec na placuszki delikatnie połącz z pianą z białek.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Chochelką nalewaj porcje ciasta. Smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub dipem.
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety