Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe trójkąciki"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze sporą szczyptą soli. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę oraz rozdrobniony widelcem lub przepuszczony przez praskę do ziemniaków biały ser. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie ciasto. Odłóż je na ok. 30 minut do lodówki.
Do osobnej miseczki włóż bryndzę i drobno pokrojony ser z niebieską pleśnią (np. rokpol). Dodaj opłukany, osuszony starannie na papierowym ręczniku kuchennym i poszatkowany szczypiorek, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem i, w razie potrzeby, solą.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki płat. Radełkiem pokrój płaty na 24 kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozłóż część przygotowanej masy serowej. Składaj kwadraty na pół, tworząc trójkąciki. Starannie zlep brzegi pierożków, aby serowy farsz nie wypłynął.
Przygotowane trójkąciki rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp kminkiem. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz pierożki w temp. 220 st. na złoty kolor (15-20 min).
Czas ok. 60 min; porcja – 160 kcal, cena 50 gr.
Ser z Podhala
Bryndza to miękki ser podpuszczkowy z mle ka owczego. Tradycyjnie wyrabia się go na Podhalu. Bryndza ma intensywny słony smak i biały kolor, a jej konsystencja przypomina pastę. Idealna na kanapki oraz do farszu.Źródło: Świat kobiety