Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sezamowe kulki z kurczaka"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 666
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 62
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 782
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 666
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 62
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 782
Składniki
Piersi kurczaka opłucz, usuń ewentualne błonki. Mięso osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój na większe kawałki.
Kawałki mięsa rozłóż do dwóch misek i zalej sosem sojowym. Połowę mięsa posyp przyprawą do grilla, a drugą połowę ziołami prowansalskimi. Wstaw mięso na noc do lodówki, aby się dobrze zamarynowało.
Zamarynowane kawałki kurczaka wyjmij i lekko osusz. W osobnym naczyniu rozkłóć widelcem białka. Do kolejnej miseczki lub na talerzyk wysyp sezam.
Kawałki piersi kurczaka maczaj w roztrzepanych białkach, a potem panieruj w ziarenkach sezamu. Czerwoną paprykę umyj, osusz, a potem przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na kawałki. Dymki opłucz, osusz, białe i zielone części grubo posiekaj.
Mięso nadziewaj na szpadki na zmianę z kawałkami papryki i dymką. Przesmaż szaszłyki krótko na łyżce oleju. Przełóż na wyłożoną pergaminem blachę, skrop sojową marynatą. Dopiekaj 10 min w 180 st.
czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 3,80 złŹródło: Świat kobiety