Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego lata pogoda jest niezbyt łaskawa. W chłodne wieczory, z jakimi musimy się mierzyć na campingach i ośrodkach wczasowych, najlepiej smakują pieczonki sierpniowe, czyli gorące warzywa usmażone w głębokim oleju. Możemy przygotować je np. na gazowym grillu i spożyć w dobrym towarzystwie, popijając grzanym winem. Taka kolacja rozgrzeje nawet wówczas, gdy temperatura powietrza nie przekracza 15°C!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 45
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 86
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1099
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 133
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 45
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 86
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1099
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 133
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez około 15-20 minut – ziemniaki powinny być na tyle miękkie, by wbić w nie z łatwością widelec, ale nie mogą się rozpadać. Tak przygotowane pokrój w kostkę.
W międzyczasie pokrój na kawałki papryki, uprzednio usuwając z nich gniazda nasienne. Pokrój też w kostkę bakłażany i oprósz sporą ilością soli. Odłóż na 15 minut. Osusz kawałki bakłażanów ręcznikiem papierowym, ścierając z nich nadmiar soli.
Na palniku o średniej mocy rozgrzej w patelni dość dużą ilość oleju – tyle, by stworzył mniej więcej centymetrową warstwę. Do oleju od razu (jeszcze przed rozgrzaniem) wrzuć ząbki czosnku. Nie musisz ich nawet obierać. Gdy czosnek ściemnieje, wyłów go z rozgrzanego oleju i obsmaż w nim wszystkie warzywa – ziemniaki, bakłażana i paprykę.
Usmażone warzywa wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane warzywa oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Podawaj gorące, najlepiej ze świeżym chlebem. Będzie smakował wyśmienicie zanurzony na chwilę w czosnkowym oleju z patelni i doprawiony odrobiną soli.