Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Skrzydełka panierowane w orzeszkach"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3146
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 251
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3146
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 251
Składniki
Skrzydełka opłucz, dobrze osusz. Orzeszki ziemne drobno posiekaj, wymieszaj z bułką tartą. Jajka wbij na głęboki talerz, oprósz solą i chili, roztrzep widelcem. Skrzydełka obtocz w mące. Potem panieruj w jajkach z przyprawami oraz bułce tartej z orzechami. Panierkę dobrze dociśnij dłonią.
Skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35–40 minut, aż ładnie się zrumienią.
W tym czasie strączek chili oczyść z pestek, opłucz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Awokado rozetnij, wyjmij pestki i wydrąż. Miąższ rozgnieć widelcem, wymieszaj z czosnkiem oraz chili.
Przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą. Gotowe skrzydełka podawaj z dipem z awokado.
ok. 50 min, 1 porcja zawiera ok. 630 kcal. Ok. 4,70 zł za porcjęŹródło: Tina