Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie pod pierzynką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 256
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 256
Składniki
Filety dokładnie umyj. Przełóż do miski, zalej bardzo zimną wodą. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Cebulę pokrój w piórka i posyp 1/3 łyżeczki soli. Odstaw na 15-20 min.
Po tym czasie przepłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osącz. Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj gorczycę, ziele angielskie, 1/3 łyżeczkę soli oraz cukier. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć pokrojoną cebulę. Wystudź.
Wymoczone śledzie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój ukośnie na kawałki. Ułóż je w słoiku warstwami, oprószając świeżo mielonym czarnym pieprzem i przekładając cebulą. Zalej wystudzoną marynatą. Śledzie przechowuj w lodówce.
Jajka pokrój w kawałki. Przełóż do miski, dodaj chrzan, majonez i śmietanę. Rozdrobnij za pomocą blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na kromkach pieczywa ułóż kawałki śledzia. Szprycą cukierniczą wyciśnij porcję musu. Kanapki udekoruj cytryną i koperkiem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie