Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie z plackami ziemniaczanymi"
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 923
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 73
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 923
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 73
Składniki
Matiasy nie wymagają długiego moczenia, bo jako tzw. śledzie dziewicze, przed tarłem, są solone bardzo delikatnie. Wkładamy je na godzinę do mleka, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną cebulę szklimy w szklance oleju, dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Wystudzonym olejem zalewamy matiasy. Odstawiamy.
Z pomarańczy wyciskamy sok. Buraki obieramy i kroimy. Wrzucamy do rozgrzanego w rondlu masła, chwilę smażymy. Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą, pieprzem i, ewentualnie, szczyptą cukru, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż buraki zmiękną. Studzimy.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, mieszamy z jajkiem i mąką, dodajemy sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki. Podajemy z lekko osączonymi z oleju śledziami i burakami.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 415 kcal. Białko 27 g/Tłuszcz 18,5 g/Węglowodany 61 gŹródło: Rewia