Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodka zapiekanka z żurawiną i jabłkami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Umyj jabłko i obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Umyj i osusz żurawiny. Zagotuj owoce w rondelku z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aby owoce popękały, zmiękły i sos się zagęścił. Odstaw, aby owocowy mus wystygł.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę do zapiekania (najlepiej o śr. 26 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Ubij razem jajka i cukier. Dodaj mąkę i mleko, dokładnie wymieszaj, aby uzyskać rzadkie ciasto bez grudek. Wylej ciasto do formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie żurawiny z jabłkiem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż ciasto zezłoci się. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój tuż przed podaniem. Już na talerzach posyp cukrem pudrem.
Jak to zrobić?
Nie obawiaj się, że sezon na żurawiny szybko minie. Świeże owoce możesz kupić na zapas, przełożyć do papierowej torebki i nawet przez kilka tygodni przechowywać w lodówce, bo one lubią zimno.Źródło: Olivia