Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słupki z polenty z szynką i pieczonymi pomidorkami"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Składniki
Kaszkę kukurydzianą wsyp do rondelka, wlej ok. 300 ml wody (według zasady: porcja kaszy, dwie porcje wody). Wsyp dużą porcję soli i oprósz pieprzem, gotuj do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli wody będzie za mało, co jakiś czas dolewaj niewielkie jej ilości.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do ugotowanej kaszki razem z masłem, dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba, przypraw solą. Formę skrop oliwą, włóż masę kukurydzianą, równomiernie rozprowadź. Ostudź, wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, ułóż w formie. Oprósz solą, skrop oliwą. Schłodzoną polentę wyjmij na tacę, odwracając formę. Pokrój na słupki, ułóż w polanej oliwą formie.
Razem z pomidorkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 20 min. Podaj z szynką, posyp szczypiorkiem.Źródło: Chwila dla Ciebie