Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo prosto, jeśli ktoś choć raz robił pierogi z mięsem, nie będzie miał z tym kłopotu. Surowe mięso mielone i startą cebulę doprawiamy na pikantnie i takim farszem nadziewamy spore porcje ciasta. Ciasto na smażone pierogi to woda i mąka, aby nie chłonęło tłuszczu dodajemy ocet lub spirytus. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. To wszystko!
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 25
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 528
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 193
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15463
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 25
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 528
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 193
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15463
Składniki
ciasto- Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, dodajemy spirytus lub ocet. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz- Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z sokiem, który wydzieliła w trakcie tarcia dodajemy do mięsa. Dorzucamy miękkie masło, maggi, wodę i przyprawy. Farsz przyprawiamy mocno, aby był wyrazisty.
Lepimy i smażymy pierogi Ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi gotowane i wycinamy krążki wielkości 7-8 cm. Możemy posłużyć się podstawkiem od filiżanki lub miseczką. Następnie nakładamy farsz na jedną połowę krążka, przykrywamy farsz drugą połową ciasta i mocno zlepiamy pieróg, staramy się przy tym wypuścić powietrze z pieroga. Na koniec możemy zrobić falbankę lub zagnieść brzeg czubkiem widelca. Wszystko po to, aby w trakcie smażenia pierogi nam się nie otwierały. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pierogi ostrożnie. Robimy to tak, aby pieróg zanurzył się cały, a w momencie, gdy wypłynie polewamy wierzch olejem z patelni. Smażymy pierogi po ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podajemy pierogi z gęstą, kwaśną śmietaną. Tak podawała je w naszym domu babcia Ksenia, od której mamy ten przepis. Pierogi jemy rękoma, łyżeczką nakładamy na nie śmietanę. Są w środku bardzo soczyste i chodzi o to, żeby farsz nie wypływał na talerz tylko trafiał prosto do buzi. Wtedy są najsmaczniejsze!