Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Smażone pierożki chińskie"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 56
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24035
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 117
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 56
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24035
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 117
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wymieszaj. Zrób dołek, wbij jajko i wlej połowę wody. Zagnieć ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw na 30 minut.
Poszatkowaną kapustę posyp 1 łyżeczki soli, odstaw na 10-15 min. Odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj mięso, drobno posiekane cebule oraz pozostałe farszu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku ok. 7 cm. Na każdym na środku ułóż po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta posmaruj białkiem i zlep po przekątnej w trójkąty.
W głębokim rondlu rozgrzej olej. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, wrzuć kawałek czerstwego chleba.
Jeśli szybko się zrumieni i wypłynie na wierzch – nadaje się do smażenia. Pierożki wrzucaj partiami i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 170 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie