Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ale bardzo efektowne danie - smażony kurczak na sposób azjatycki, z czosnkiem i imbirem w pysznym lepkim sosie na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego z dodatkiem cukru i chilli.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 105
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 515
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 49
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24726
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 105
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 515
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 49
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24726
Składniki
Kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni z grubym dnem rozrzać olej i usmażyć kurczaka na rumiano z obu stron. Ząbki czosnku zmiażdżyć, imbir obrac, pokroić na cienkie plasterki a następnie plasterki w paseczki. Jak kurczak będzie się smażył wymieszać w misce składniki sosu: ocet ryżowy, olej sezamowy, oba sosy, cukier i wodę.
Jak kurczak będzie dobrze podsmażony, dodać imbir i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać papryczki w całości, wlać sos i przykryć patelnię przykrywką, dusić ok 15 minut, co jakiś czas obracając kurczaka. Zdjąć przykrywkę, na tym etapie sos powinien być już zredukowany, podgotować jeszcze bez przykrywki, obracając kurczaka, aż sos będzie zredukowany do 1/3 objętości, gęsty i lepki.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Z dodatkiem surówki z kapusty albo kapustą pekińską na ostro