Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony ryż po chińsku to ciekawe i bardzo smaczne danie dla amatorów orientalnych smaków. Jest to wyjątkowo aromatyczna, sycąca, kolorowa i prosta w przygotowaniu potrawa którą można dowolnie modyfikować, dodając lub zmniejszając ilość poszczególnych składników, co da nam bardziej ostrzejsze lub łagodniejsze danie.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Opłukany ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku. Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski, łączymy z sosem sojowym dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 15 minut. Umyte i oczyszczone papryki kroimy w grubą kostkę. Cebulę oraz szczypiorek z dymki drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki.
Na dużą patelnię z połową rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojonego kurczaka razem z sosem sojowym i smażymy około 5 minut, często mieszając. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę, pieczarki oraz paprykę podsmażamy kilka minut na pozostałym oleju, do momentu aż warzywa będą jeszcze jędrne , niezbyt miękkie. Następnie do warzyw dodajemy starty imbir oraz usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy. Na końcu zawartość patelni łączymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszając, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.