Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skrei to najszlachetniejsza odmiana dorsza z Morza Arktycznego, ławiona tylko w Norwegii i jedynie od stycznia do kwietnia, dlatego warto w tym czasie wzbogacić naszą kuchnię o tą doskonałą i niezwykle smaczną rybę. Ponieważ moje poprzednie danie z bakłażanem było bardzo smaczne, tym razem zastosowałam podobną kombinację - moja dzisiejsza propozycja to smażony skrei z bakłażanem w sosie pomidorowym.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 599
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 146
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 155
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 113
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 599
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 146
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 155
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 113
Składniki
Baklazana pokroic w sredniej wielkosci kostke, obrac i pokroic w kostke cebule i czosnek, a selera w cienkie plasterki. Na duzej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na niej baklazana. Dodać cebule, czosnek, selera i ziola prowansalskie.
Nastepnie dodac cala papryczke chili, passate i koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszac i doprawic sola i cukrem. Dodac wode i kapary i dusic na srednim ogniu przez 8-10 minut. Na koniec doprawic sokiem z limonki i skórka.
W tym czasie usmazyc rybe. Krótkie informacje dotyczace skrei zamiescilam w poprzednim przepisie tutaj: https://schnellundschmackhaft.blogspot.com/2023/02/filet-ze-skrei-i-puree-z-bakazana.html Istotne jest aby filet byl ze skóra, gdyz skóra utrzymuje w czasie smazenia mieso ryby w calosci. Fileta umyc, osuszyc, pokroic i lekko posolic. Rozgrzac maslo i oliwe z oliwek na patelni i usmazyc na niej rybe. Dodac rozgnieciony zabek czosnku, galazke pietruszki i lodyge selera naciowego. Zmniejszyc nieco ogien i smazyc kawalki dorsza przez dalsze 3-4 minuty, obracajac je kilka razy i skrapiajac sosem z patelni.
Baklazana ulozyc na talerzach, a na wierzchu polozyc dorsza, zdjac z niego skóre i posypac filety odrobina soli i posiekana natką pietruszki.