Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śmietanowa tarta"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11334
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11334
Składniki
Masło posiekaj razem z 1 jajkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz mąką. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na około 2 godzin.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wylep nim formę na tartę. Spód przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz około 15 minut w 180 st. Usuń pergamin z ziarnami. Dopiekaj jeszcze 20 minut.
Rozpuść w odrobinie wody 2 dag żelatyny. Do żaroodpornej miseczki wsyp cukier kryształ. Dodaj żółtka i wy trawne białe wino, wymieszaj. Miseczkę ustaw na większym naczyniu z gotującą się wodą. Ubijaj masę w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdejmij, dodaj żelatynę. Wymieszaj i ostudź.
Kremówkę ubij, połącz ze śmietaną. Dodaj do masy razem z garścią pokrojonych owoców (np. winogron). Wyłóż na kruchy spód. Odstaw do stężenia. Ozdób płatkami migdałowymi i dowolnymi owocami.Źródło: Świat kobiety