Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śniadaniowy wąż kanapkowy"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Bagietkę lub bułkę pszenną typu paluch przekrój na połówki. To z nich powstanie długie ciało węża. Każdą połówkę posmaruj masłem. Jeśli chcesz, masło zastąp margaryną lub serkiem topionym.
Ser żółty (gouda, edamski, morski, tylżycki lub inny ulubiony) pokrój w cienkie plasterki. W ten sam sposób przygotuj ulubioną wędlinę twojego malucha. Kawałek odkrój i natnij tak, by powstał język gada. Pieczywo obłóż serem i wędliną. Złóż, tworząc długą kanapkę.
Sałatę podziel na liście, opłucz starannie i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku. Porwij na kawałki, rozłóż na półmisku. Dodaj kilka umytych i przekrojonych na połówki pomidorków. Całość skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Kanapkę przekrój na 4 części, tworzące ciało węża. Zrób oczy z plasterków oliwki i język z wędliny. Ułóż na sałacie.
Śniadaniowego węża możesz również zrobić z malutkich bułeczek. Ułóż je obok siebie tworząc poskręcane ciało gada. Jeśli nie chce ci się przekrawać każdej bułeczki, plasterki sera, wędliny i pomidora możesz układać na wierzchu. Aby kanapek nie pospadały, warto przymocować je do bułeczek ozdobnymi wykałaczkami.
czas ok. 10 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety