Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Soczewicowe półksiężyce"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9846
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9846
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Przygotuj farsz: soczewicę dokładnie przepłucz na sicie. Następnie zalej lekko osoloną wodą i gotuj do miękkości. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o małych otworach.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż marchewkę i smaż dalej 2–3 minuty. Wymieszaj z soczewicą. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki letniej wody oraz szczyptę soli. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Z placków szklanką powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu, złóż i dekoracyjnie zlep brzegi.
Pierogi wkładaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj po 2–3 min od chwili wypłynięcia. Osącz. Ostudź, ew. zamroź. Przed podaniem podsmaż na maśle i ozdób ziołami.
90 min; Cena porcji: ok. 1 zł; Porcja: 410 kcal.Źródło: Naj