Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sok z bzu czarnego"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 225
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 225
Składniki
Zebrane kiście owoców czarnego bzu dokładnie umyj chłodną wodą pod niewielkim strumieniem bieżącej wody, aby nie uszkodzić delikatnych owoców. Następnie oderwij owoce. Możesz to robić palcami lub przesunąć widelcem wzdłuż gałązek.
Owoce bzu włóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 2 godzin. Uważaj, bo sok lubi wykipieć. Kiedy owoce już popękają, dosyp cukier i gotuj następne 2 godziny.
Sok nie będzie zbyt gęsty, ale zyska bardzo intensywny kolor i smak. Gdy nieco przestygnie, przelej go przez gazę lub gęste sitko do wyparzonych butelek.
Sok można też pasteryzować i przechowywać (ale tylko w chłodnym miejscu).
Tylko czarne i mocno dojrzałe owoce bzu nadają się do przygotowania z nich przetworów. Te niedojrzałe mogą zaszkodzić.Źródło: Świat i Ludzie