Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sola faszerowana w boczku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 75
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 240
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 75
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 240
Składniki
Polędwiczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w grube paski. Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę.
Na desce ułóż plastry boczku lub szynki – tak, by na siebie nachodziły. Na środku ułóż pierwszą polędwiczkę, na niej paski papryki oraz pomidory.
Jeśli używasz mniejszych kawałków ryby ułóż jeden za drugim dwa kawałki. Oprósz solą oraz pieprzem, przykryj drugą polędwiczką. Rybę przykryj paskami boczku lub szynki. Całość obwiąż bawełnianą nicią kucharską.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub zawiń w folię aluminiową. Piecz 25-30 min w temp. 180°C.
Rada: Do ryby możesz podać sos koperkowy. W rondelku roztop 2 łyżki masła. Dodaj 1 czubatą łyżkę mąki, mieszając trzepaczką smaż ok. 2 min. Następnie wlej 1 szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego, zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj 250 ml śmietanki 12 proc. oraz 1 pęczek drobno posiekanego koperku. Gotuj ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie