Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sos boloński podany z makaronem spaghetti, serem i bazylią.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach. Cebulę i por kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy wszystkie przygotowane warzywa, dusimy pod przykryciem. Uduszone warzywa przekładamy do garnka a na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i mielone mięso. Gdy mięso z boczkiem się podsmaży dodajemy je do garnka z duszącymi się warzywami.
W między czasie myjemy i kroimy pomidory w kostkę, czosnek także drobniutko kroimy i dodajemy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną natką pietruszki i bazylią do garnka, podlewamy winem i wodą i dusimy około godziny. W trakcie duszenia próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, startym żółtym serem i świeżą bazylią.