Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością nie zawsze masz czas na gotowanie obiadu. Jeśli nie lubisz kupować gotowych dań, domowy sos paprykowy do makaronu to idealne rozwiązanie na zabiegany dzień. Jego przygotowanie na zapas także nie zajmie Ci wiele czasu!
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 302
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1077
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1522
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 302
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1077
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1522
Składniki
Umyj świeże, czerwone papryki. Ułóż je na wyłożonej folią aluminiową blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz papryki przez około 20 minut – do czasu, aż ich skórka zacznie się przypalać (nie przejmuj się tym). W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Upieczone papryki włóż do worka folioweg – dzięki temu z łatwością obierzesz je, gdy ostygną. Nie wyłączaj piekarnika – zmniejsz temperaturę do 130°C.
Sparz pomidora i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Posiekaj drobno cebulę, papryczkę chili i czosnek. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem podsmaż (na oleju) cebulę wraz z papryczką chili, sproszkowanymi paprykami i kminem rzymskim. Gdy cebula się zeszkli, dołóż na patelnię czosnek, a po chwili – pomidora i cukier. Smaż całość do czasu, aż pomidor zacznie się rozpadać.
Obierz papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Rozdrobnij i dołóż na patelnię. Krótko zblenduj – nie musisz na gładką masę, mogą pozostać w niej całe kawałki warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę, po czym przełóż do wyparzonych słoików. Pozostaw 2-3 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręć słoiki.
Ustaw słoiki z gorącym sosem na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że temperatura w piekarniku nie przekracza 130°C. Wstaw słoiki na środkowy poziom (grzanie góra-dół). Po 30 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki. Po kolejnych 30 minutach wyjmij słoiki z piekarnika. Przechowuj w chłodnym, ocienionym miejscu.