Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta potrawa — czytaj sudżukakia — przybyła do Grecji z Izmiru (wcześniej Smyrna) wraz z uchodźcami po wojnie turecko — greckiej w 1922 roku. Jest to jedno z flagowych dań kuchni greckiej, takie must eat. Jak zrobić oryginalne soutzoukakia?
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Do miski wrzucamy: mięso, jajka, sól, pierz, jedną łyżkę kminku, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, 2 ząbki pokrojonego czosnku i mieszamy bardzo dokładnie. Potem formujemy podłużne kotlety (takie wrzeciona), to jest charakterystyczny kształt tej potrawy. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 pokrojone drobno ząbki czosnku i dolewamy sos pomidorowy oraz łyżkę kminku, mieszamy i gotujemy, dodajemy trochę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne kilka minut. Do tak przygotowanego sosu, wrzucamy usmażone wcześniej kotlety pamiętając przy tym, że wszystkie kotlety muszą być zanurzone w sosie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut i — gotowe! Podawać ziemniakami.
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 pokrojone drobno ząbki czosnku i dolewamy sos pomidorowy oraz łyżkę kminku, mieszamy i gotujemy, dodajemy trochę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne kilka minut. Do tak przygotowanego sosu, wrzucamy usmażone wcześniej kotlety pamiętając przy tym, że wszystkie kotlety muszą być zanurzone w sosie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut i — gotowe! Podawać ziemniakami.